Amy MacDonalds ambitioner för humanitärt bistånd

Amy stöder Alzheimers forskning.

AMY Macdonald talade öppet om sorgen att förlora sin mormor till Alzheimers sjukdom när hon släppte sin jul singel. Alla pengar som samlas in av sången kommer att gå till Alzheimers Research UK, som finansierar forskning om den förödande sjukdomen.

Min farmor Ellen Blanc var en del av mitt liv. Varje dag kom hon till mitt hus för att titta på min syster och mig när jag kom hem från skolan. Vi var mycket nära och hon var fortfarande där. Men när hon blev äldre började hon må dåligt. Vi visste inte riktigt vad som var fel, men det var hemskt att se en sådan förändring i någon. Hon var där, men mer “där”. Det blev snart uppenbart att hon led av Alzheimers sjukdom. Jag var ungefär nio år gammal när hon fick diagnosen. Som familj visste vi inte mycket om sjukdomen. Vid den tiden var det en av de saker som du verkligen visste bara när det hade en inverkan på ditt liv. Även om jag var ung, minns jag att det var en svår tid för alla, men speciellt för min farfar. Han var tvungen att titta på sin fru förändring innan hans ögon, sedan gå till ett sjukhem när han inte längre kunde komma undan.

Alla säger samma sak om sina morföräldrar, men hon var verkligen den trevligaste kvinnan du någonsin skulle vilja träffa. Hon gjorde ingenting för någon och aldrig haft något att säga. Hon var ointresserad och brydde sig mycket om sin familj och hennes omgivning.

Hon inte förtjänar något som Alzheimers. Julhelgen var där jag märkte de flesta förändringar. Julen hade gått från fantastiska och optimistiska festligheter, till en känsla av att alla försökte tvinga honom-att försöka hålla honom densamma. Men något saknades. Alla kände det, men ingen av oss pratade riktigt om det. Min mormor var Mrs. Claus. När jag tänker tillbaka på den här tiden på året, tänker jag tillbaka på min ungdom, och öppnade sammanträden vid hennes hus i Glasgow. Hon var i framkant av allt, gör allt. Hon var förbereda middag, distribuera gåvor och se till att alla var glad. Jag hade så många otroliga minnen om julen på grund av henne-på grund av hur hon gjorde det speciella. Alzheimers har uppenbarligen förändrat det.

Hon skrev en låt om Alzheimers i ett tidigare album, lämnade den kroppen för länge sedan. Sedan dess har jag blivit blåst bort av reaktionen från människor som har haft liknande erfarenheter. Men jag ville skriva en låt som förklarar hur jag känner i en tid på året då det påverkade mig mest och denna juldagen föddes. Julen är en mycket gripande tid på året, men det är inte alltid en lycklig tid. Julen har blivit en utmaning för oss och min sista singel är ett bevis på det.

Klippet består av familjens filmsekvenser. Det är lätt att säga “Alzheimers-det är fruktansvärt”, men alla som tittar på den kan se alla skärvor av skratt, känna kärlek och se allt vi har delat tillsammans. Det är då lättare att föreställa sig hur svårt det är att plötsligt störa er värld när Alzheimers sjukdom kommer in.

Alzheimers sjukdom är hemskt och det är något du inte vill att någon ska ha. Det är därför hon bestämde sig för att samla in pengar och publicera den Alzheimer ‘ s Research UK med den här låten-en välgörenhetsorganisation som jag är stolt över att stödja. Att stödja deras arbete ger oss den bästa chansen att bekämpa den. Det är så viktigt.